Καραολή δημητρίου 35 , Πειραιάς, ΤΚ 18531 | Τηλ. 210 429 0250
Η Λεύκανση των δοντιών στοχεύει στην αλλαγή του χρώματος και της φωτεινότητας των δοντιών.
Η λεύκανση των δοντιών μπορεί να αφορά ζωντανό ή απονευρωμένο δόντι και η διαδικασία της μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι, μετά από οδηγίες που του έχουν δοθεί από τον οδοντίατρο, είτε από τον οδοντίατρο στο χώρο του οδοντιατρείου ή συνδυασμός των δύο παραπάνω.
Είναι μια απλή διαδικασία με την οποία επιτυγχάνουμε βελτίωση στο χρώμα των δοντιών. Η λεύκανση είναι μια συντηρητική και ασφαλής μέθοδος η οποία εφαρμόζεται για δεκαετίες, χωρίς καμία παρενέργεια υπό την καθοδήγηση του οδοντιάτρου.
Το αποτέλεσμα της λεύκανσης δεν είναι μόνιμο. Συνήθως διαρκεί ένα ή δύο χρόνια με αποτέλεσμα να χρειάζεται εκ νέου συντήρηση. Τα δόντια σκουραίνουν γρηγορότερα αν εκτεθούν πολύ σε χρωστικές από καφέ ή καπνό. Παρόλα αυτά τα δόντια σας παραμένουν, για μεγάλο χρονικό διάστημα, λευκότερα από ότι πριν την έναρξη της θεραπείας.
Υπάρχουν 3 τεχνικές για την λεύκανση των δοντιών.
Στην αρχή ο οδοντίατρος θα απομονώσει τα ούλα σας με μια ειδική μορφή απομονωτήρα, ώστε το λευκαντικό να μην έρθει σε επαφή με τα ούλα σας. Αφού απομονώσει επιτυχώς τα ούλα σας, θα τοποθετήσει το λευκαντικό υλικό (ζελέ) πάνω στα δόντια σας και θα το αφήσει να ενεργήσει 15 με 30 λεπτά στην κάθε γνάθο ανάλογα με το υλικό. Υπάρχει περίπτωση η διαδικασία να επαναληφθεί είτε στο ίδιο ραντεβού, είτε σε μια δεύτερη συνεδρία ανάλογα με το υλικό και το πρόβλημα του ασθενή. Ορισμένοι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι τα υλικά τους χρειάζονται έκθεση σε «ειδικές λάμπες» για να ενεργοποιηθούν, υπάρχουν όμως αρκετές μελέτες που θέτουν υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα αυτών. Μετά το τέλος της θεραπείας ο οδοντίατρος θα αφαιρέσει με πολύ προσοχή το λευκαντικό υλικό από τα δόντια σας και στη συνέχεια τον απομονωτήρα.
Είναι η τεχνική λευκάνσεως των δοντιών, η οποία γίνεται από τον ασθενή στο σπίτι με ειδικά μασελάκια (νάρθηκες λεύκανσης), ακολουθώντας τις οδηγίες του οδοντιάτρου. Στην αρχή ο οδοντίατρος θα αξιολογήσει την κατάσταση του στόματος, θα ελέγξει το χρώμα των δοντιών σας και θα πάρει αποτυπώματα, ώστε να δημιουργήσει εξατομικευμένα μασελάκια (νάρθηκες λεύκανσης).
Σε ένα δεύτερο ραντεβού, και αφού έχει κατασκευάσει τα μασελάκια, θα ελέγξει την τέλεια εφαρμογή αυτών στο στόμα σας και αν όλα είναι όπως ορίζουν οι κανόνες ασφάλειας, θα σας δώσει το λευκαντικό υλικό, καθώς και θα σας ενημερώσει για τον τρόπο εφαρμογής του υλικού.
Υπάρχουν αρκετά υλικά στην αγορά σε διαφορετικές περιεκτικότητες, ώστε η λεύκανση να μπορεί να προσαρμοστεί στο lifestyle σας και στην καθημερινότητά σας, προσφέροντας το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Εσείς θα τοποθετείτε το υλικό στα μασελάκια σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας και κατόπιν θα το φοράτε 4-8 ώρες κάθε μέρα ανάλογα με το υλικό και τον τρόπο ζωής σας.
Μετά από 7 μέρες για την κάθε γνάθο η διαδικασία της λεύκανσης θα έχει ολοκληρωθεί και θα πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας για αξιολόγηση. Σε ειδικές περιπτώσεις ο χρόνος αυτός μπορεί να επιμηκυνθεί.
Η τεχνική αυτή διαδίδεται όλο και περισσότερο, καθώς η λογική της είναι να συνδυάσει τα θετικά στοιχεία των δύο παραπάνω τεχνικών.
Στην αρχή ο οδοντίατρος θα αξιολογήσει την κατάσταση του στόματος σας και θα πάρει αποτυπώματα, ώστε να δημιουργήσει εξατομικευμένα μασελάκια (νάρθηκες λεύκανσης). Σε ένα δεύτερο ραντεβού θα εφαρμόσει τη τεχνική λεύκανσης στο ιατρείο και θα σας δώσει τα μασελάκια και το υλικό για την τεχνική λεύκανσης στο σπίτι.
Περιοδοντίτιδα ονομάζεται η φλεγμονώδης αντίδραση των στηρικτικών περιοδοντικών ιστών, που περιβάλουν και υποστηρίζουν τα δόντια. Είναι μια φλεγμονή που αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει απώλεια του δοντιού. Επειδή συνήθως πρόκειται για ανώδυνη κατάσταση, μπορεί να μην καταλάβετε ότι έχετε πρόβλημα και όταν το αντιληφθείτε μπορεί τα ούλα σας και το οστούν να έχουν προσβληθεί σοβαρά.
Η περιοδοντίτιδα ανάλογα με την βαρύτητα απώλειας πρόσφυσης διακρίνεται σε αρχόμενη, μέτριας βαρύτητας και προχωρημένη περιοδοντίτιδα και, ανάλογα με την έκταση της νόσου, σε εντοπισμένη και γενικευμένη περιοδοντίτιδα.
Συνήθως οι νόσοι του περιοδοντίου μπορούν να αντιμετωπιστούν στα αρχικά τους στάδια με μια θεραπεία που ονομάζεται καθαρισμός και απόξεση των ριζών.
Συμπτώματα της περιοδοντίτιδας:
Οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα μπορεί να παρουσιάζουν μερικά από τα ακόλουθα συμπτώματα:
Για την αποφυγή των νόσων του περιοδοντίου χρειάζεται τακτικός έλεγχος από οδοντίατρο και καθαρισμός δοντιών. Αν δεν λάβετε αυτά τα μέτρα αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης αυτών των νόσων. Όταν ο οδοντίατρος σας διαγνώσει τη νόσο του περιοδοντίου, ένας από τους τρόπους θεραπείας είναι ο καθαρισμός και η απόξεση των ριζών. Αυτή η θεραπεία μπορεί να χρειαστεί μία ή περισσότερες επισκέψεις στο γιατρό.
Ουλίτιδα είναι η παθολογική κατάσταση των ούλων, που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και αιμορραγία.
Προκαλείται λόγω της αμυντικής δράσης του οργανισμού κατά των τοξινών που παράγουν τα βακτήρια που διαβιούν στη στοματική κοιλότητα.
Έχει ως αποτέλεσμα κακοσμία της αναπνοής και χαλαρότερη στήριξη των δοντιών από τα ούλα.
Η ουλίτιδα είναι αναστρέψιμη. Αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να φτάσουμε σε μία πιο σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται περιοδοντίτιδα.
Το «κλειδί» για την πρόληψη της νόσου είναι το σωστό βούρτσισμα, δηλαδή η έγκαιρη και επιτυχημένη απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων τροφής από τις οδοντικές επιφάνειες, μετά από κάθε γεύμα. Το βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος συντελούν στην αποφυγή της συσσώρευσης πλακών.
Οι κινήσεις μας κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος δεν θα πρέπει να είναι βιαστικές ούτε βίαιες, ενώ μεγάλη σημασία έχει η σωστή επιλογή οδοντόβουρτσας. Το βούρτσισμα, εκτός από τη συνεισφορά του στην υγεία δοντιών και ούλων, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ατομικής μας υγιεινής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα μικρά παιδιά, από την ηλικία του ενός έτους και μετά, θα πρέπει να βοηθηθούν από τους γονείς και τον γιατρό, προκειμένου να εξοικειωθούν.
Ενδοδοντία είναι ο κλάδος της Οδοντιατρικής που αφορά το εσωτερικό του δοντιού και θεραπεύει τις ενδοδοντικές βλάβες με απονευρώσεις .
Η ενδοδοντική θεραπεία είναι οδοντιατρική πράξη που διενεργείται στο ιατρείο προκειμένου να διατηρηθεί κάποιο δόντι στον οδοντικό φραγμό του ασθενούς και να αποφευχθεί η απώλειά του με εξαγωγή. Επίσης, είναι η λύση εκλογής σε περιπτώσεις ευρείας καταστροφής της μύλης του δοντιού από εκτεταμένη τερηδόνα η οποία έχει φτάσει να προσβάλει τον πολφό του. Η θεραπεία πραγματοποιείται είτε σε μια συνεδρία όταν δεν έχει μολυνθεί ο πολφός, είτε σε διαδοχικές, έως ότου επιτευχθεί ασηψία.
Κατά την ενδοδοντική θεραπεία, αφαιρούνται το νεύρο και τα αγγεία από τον πολφικό θάλαμο στο κέντρο του δοντιού και οι ριζικοί σωλήνες, απολυμαίνονται και αναστηλώνονται με ειδικό εμφρακτικό υλικό.
Επειδή υπάρχει πιθανότητα θραύσης του θεραπευμένου δοντιού συνιστάται να καλύπτεται προληπτικά με μία στεφάνη.Ένας ακόμη λόγος για την προτεινόμενη κάλυψη του -ενδοδοντικά θεραπευμένου- δοντιού είναι η αισθητική, καθώς το δόντι αποκτά (μετά την ενδοδοντική θεραπεία) μια ελαφρά, έως και έντονη, δυσχρωμία.
Η Αισθητική οδοντιατρική ασχολείται με παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο την βελτίωση της εμφάνισης των δοντιών και γενικότερά του. Τα σύγχρονα υλικά που χρησιμοποιούνται για τις αισθητικές παρεμβάσεις προσεγγίζουν την δομή του φυσικού δοντιού, πετυχαίνοντας ένα άριστο και φυσικό αισθητικό αποτέλεσμα.
Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αισθητική οδοντιατρική είναι:
Οι υπηρεσίες της αισθητικής οδοντιατρικής είναι:
Πρόκειται για τον κλάδο εκείνο της οδοντιατρικής που έχει σαν σκοπό την αποκατάσταση των απολεσθέντων δοντιών με διάφορες σύγχρονες μεθόδους και υλικά, όπως: όψεις πορσελάνης, στεφάνες μεταλλοκεραμικές, στεφάνες ολοκεραμικές, στεφάνες ζιρκονίου, τεχνητές οδοντοστοιχίες αλλά και με την τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Το ποια από όλες τις μεθόδους θα ακολουθηθεί καθορίζεται από το εκάστοτε περιστατικό αν και τις περισσότερες φορές έχουμε παραπάνω από μία επιλογές.
Με τις μεθόδους της προσθετικής οδοντιατρικής αποκαθιστάται η ισορροπία, η λειτουργικότητα και η αισθητική της στοματικής κοιλότητας.
Για την ολοκλήρωση ενός σχεδίου θεραπείας που περιλαμβάνει και προσθετική αποκατάσταση απαραίτητη είναι η συνεργασία του οδοντιάτρου με έναν οδοντοτεχνίτη, ο οποίος είναι ένας εξωτερικός συνεργάτης του οδοντιατρείου.